Picture for category 3KIP Highlights: Αύξηση Εισοδήματος από τις Αποταμιεύσεις; Ναι γίνεται!

3KIP Highlights: Αύξηση Εισοδήματος από τις Αποταμιεύσεις; Ναι γίνεται!

Συντάκτης Κειμένου: 3Κ Investment Partners

Designed by Freepik
 

Οικονομικές Εξελίξεις

Ικανοποιητικές αποδόσεις κατέγραψαν οι επιμέρους αγορές ομολόγων και μετοχών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε εσωτερικό επίπεδο ξεχώρισε η εντυπωσιακή άνοδος του τραπεζικού δείκτη αποτυπώνοντας προσδοκίες επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών χωρίς κάποια σοβαρή μείωση των κεφαλαίων τους.

Οι ανησυχίες για «εκτροχιασμό» των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υποχώρησαν, ενώ ενισχύθηκαν οι θετικές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μετά το τέλος Μαρτίου. Επίσης, παρά τα όποια πολιτικά προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το Brexit, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στο νέο κυοφορούμενο πρόγραμμα πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

 

Αύξηση εισοδήματος από τις αποταμιεύσεις; Ναι γίνεται!

Αποτελεί συνήθεια για τους περισσότερους Έλληνες η διατήρηση της αποταμίευσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και προθεσμιακούς. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές λιμνάζουν σε τραπεζικές καταθέσεις όχι μόνο χρήματα που θα καταναλωθούν σε άμεσο χρονικό διάστημα, αλλά και χρήματα που χρησιμεύουν ως απόθεμα για μελλοντικές ανάγκες και επιθυμίες, όπως είναι η αγορά ενός σημαντικού παγίου (π.χ. ακίνητο), η χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών ή ακόμα και η χρηματοδότηση βιοτικών δαπανών κατά τη συνταξιοδότηση.

Αυτή η  συνήθεια κατά ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ψευδαίσθηση της διατήρησης του χρήματος, που γεννά η απατηλή αντίληψη ότι η ονομαστική αξία του χρήματος είναι και η πραγματική. Και όμως, στην πραγματικότητα, διαχρονικά η αύξηση του κόστους ζωής (π.χ. ο πληθωρισμός) τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από το επιτόκια που αποφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις.

Πέρα από σύνθετες οικονομικές αναλύσεις, αυτή η ψευδαίσθηση μπορεί να αποκαλυφθεί με την εξής απλή σύγκριση: πόσα λίτρα γάλακτος, ή πόσα κιλά ψωμί αγόραζε με 100 Ευρώ κάποιος πριν 5 ή και 10 χρόνια και πόσα αγοράζει τώρα με τα ίδια 100 Ευρώ. Η μικρότερη ποσότητα (η αγοραστική δύναμη) που αγοράζει τώρα στην ουσία είναι η μείωση της πραγματικής αξίας των χρημάτων του. Όταν το επιτόκιο που του προσφέρει η τραπεζική κατάθεση είναι χαμηλότερο από την απώλεια αγοραστικής δύναμης, τότε στην ουσία η αποταμίευση μικραίνει! 

Στις μέρες μας τα επιτόκια των τραπεζικών λογαριασμών έχουν μειωθεί δραστικά, ακόμα και σε επίπεδα κάτω του 1% ετησίως. Πράγμα που βεβαίως δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωζώνη. Μάλιστα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τα επιτόκια των  λογαριασμών καταθέσεων είναι ακόμα και αρνητικά!

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής:

Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δώσουν μία σχετικά ικανοποιητική απόδοση χωρίς την ανάληψη υψηλών ρίσκων;

Ναι, βεβαίως και υπάρχουν.

Με την προϋπόθεση ότι αντί της λογικής του 3μήνου ή του 6μήνου, μίας τραπεζικής κατάθεσης, να ακολουθηθεί μία στρατηγική που έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, από 3ετία  και άνω.

Οι αγορές ομολόγων στην Ελλάδα και διεθνώς δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Τόσο τα κρατικά ομόλογα, όσο και αυτά εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσφέρουν σε ορίζοντα 3ετίας έως και 5ετίας αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές των επιτοκίων των τραπεζικών καταθέσεων. Για παράδειγμα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν το 2022 και το 2023 την περίοδο αυτή αποφέρουν πάνω από 3% ετησιοποιημένη απόδοση,  υπό την προϋπόθεση ότι οι κάτοχοί τους θα τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους. Αντίστοιχες αποδόσεις προσφέρουν κάποια εταιρικά ομολόγα της ελληνικής κεφαλαιαγορές με παρόμοια διάρκεια, ενέχοντας ωστόσο λίγο υψηλότερο ρίσκο σε σχέση με τα κρατικά.

Αυτή τη λογική ακολουθεί το αμοιβαίο κεφάλαιο 3K International Income Ομολογιακό. Στοχεύει στη διατήρηση της αξίας του κεφαλαίου των επενδυτών και παράλληλα στην επίτευξη ετησιοποιημένων αποδόσεων υψηλότερων από αυτές των προθεσμιακών καταθέσεων, εντός ενός πλήρους κύκλου της αγοράς, που οριοθετείται από ένα διάστημα 3-5 ετών. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο διαμορφώνει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικών αλλά και εξωτερικού,  έχοντας ως γνώμονα μια σχετικά συντηρητική και χαμηλών διακυμάνσεων επενδυτική πολιτική. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο του 3K International Income Ομολογιακό υπόκειται σε διαρκή διαχείριση και προσαρμογές στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.

Συνεπώς, όσοι επιθυμούν να έχουν την ευκαιρία τα χρήματά τους να αποδίδουν καλύτερα από αυτό που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών και έχουν ένα ορίζοντα άνω των 3 ετών, μπορούν να αξιοποιήσουν τη λύση του αμοιβαίου κεφαλαίου 3K International Income Ομολογιακό.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο