Picture for category Market Express: Οι επενδυτές λειτουργούν νευρικά ως προς την επιβολή δασμών και την κατάχρηση δεδομένων

Market Express: Οι επενδυτές λειτουργούν νευρικά ως προς την επιβολή δασμών και την κατάχρηση δεδομένων

Συντάκτης Κειμένου: NN Investment Partners

Οι επενδυτές  είχαν να αντιμετωπίσουν ένα βαρύ φορτίο αρνητικών ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη συνεδρίαση της FED υπό την προεδρία του Jerome Powell, η  ανακοίνωση της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Trump και οι αναφορές για κατάχρηση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα.  Το αποτέλεσμα ήταν μια σαφής μείωση του ρίσκου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Μετά την απόφαση να έχουμε ουδέτερη στάθμιση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ρίσκου, την περασμένη εβδομάδα ακολουθήσαμε την ίδια τακτική και ως προς τα κρατικά ομόλογα.

 

Η Fed εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ως προς τις οικονομικές προοπτικές

Την περασμένη εβδομάδα υποτίθεται ότι θα κυριαρχούσε στην ειδησεογραφία η παρουσία του Jerome Powell στo τιμόνι της Fed, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η πρώτη συνεδρίαση υπό τη δική του προεδρία. Η παρουσία ενός νέου προέδρου στη σημαντικότερη  κεντρική τράπεζα του πλανήτη, που για πρώτη φορά μιλάει στον Τύπο για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και την προοπτική της νομισματικής πολιτικής, συνήθως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα ενός έτους.

Όπως αναμενόταν, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 1,75%. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας  για ευοίωνες οικονομικές προοπτικές. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 2,7% για το 2018 και στο 2,4% για το 2019 (από 2,5% και 2,1% αντίστοιχα), ενσωματώνοντας την ώθηση από την αύξηση της δημοσιονομικής δαπάνης που αποφασίστηκε στο Κογκρέσο το Φεβρουάριο. Επίσης, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τόσο στο συνολικό όσο και στο δομικό, αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά, στο 2,1% για το 2020. Αυτή αν και μικρή είναι σημαντική μεταβολή, καθώς σηματοδοτεί  ότι πλέον η Fed εκτιμά τον πληθωρισμό ελαφρώς άνω του στόχου, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Επιπροσθέτως, οι προβλέψεις για  τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων υποδηλώνουν ότι θα έχουν ταχύτερο βηματισμό και μεγαλύτερο εύρος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ακόμα δύο αυξήσεις για εφέτος και 3 για το 2019 αντί για 2 που αναμένονταν.

Τον προηγούμενο μήνα μεταβάλαμε τις εκτιμήσεις μας ως προς τις αυξήσεις επιτοκίου της Fed σε 4 από 3 για το 2018 και σε 3 από 2 για το 2019, λόγω της βελτίωσης στις αναπτυξιακές προοπτικές και του γεγονότος ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες ακόμα είναι πιο ευνοϊκές σε σχέση με ένα έτος πριν. Οι πιθανές αποκλίσεις  από αυτή την εκτίμηση είναι και προς τα πάνω και προς τα κάτω, αν και η πρόσφατη αναστάτωση στις αγορές θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τη διάθεση ανάληψης κινδύνων και να επηρεάσει αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

 

Οι εμπορικές εντάσεις εντείνονται περαιτέρω

Η αύξηση της έντασης στις αγορές είναι κυρίως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των κινδύνων που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις από την αρχή του τρέχοντος μηνός. Η ένταση ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο την τελευταία εβδομάδα, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση Trump προτίθεται να επιβάλει δασμούς κυρίως έναντι των ασιατικών οικονομιών και της Κίνας.  Μια σειρά από χώρες, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέθηκαν προσωρινά από τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, σε αντίθεση με την Κίνα και την Ιαπωνία. Επιπλέον, ο Trump υπέγραψε ένα μνημόνιο σχετικά με το ότι στοχεύει να θέσει δασμούς αξίας  €60δις. σε εισαγωγές από την Κίνα. Η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει ένα κατάλογο προϊόντων και θα ακολουθήσει μία περίοδος διαβουλεύσεων 30 ημερών, η οποία θα δώσει έμφαση στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι έχει παραβιάσει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα προέτρεψε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την τακτική τους και απείλησε με αντίποινα.

Προφανώς, οι δασμοί που δυνητικά μπορούν να κλιμακωθούν σε εμπορικό πόλεμο, δεν έχουν νικητή και χωρίς εξαίρεση είναι ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αυξημένου κινδύνου. Οι μετοχικές αγορές διεθνώς υπέστησαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μετά τις ανακοινώσεις του Trump για τα σχέδιά του να επιβάλλει δασμούς στα κινέζικα προϊόντα.

 

Η απειλή ενός αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου επιβαρύνει τον κλάδο της τεχνολογίας

Τελικά, ο κλάδος της τεχνολογίας επλήγη την προηγούμενη εβδομάδα από την είδηση ότι τα δεδομένα 50εκ. χρηστών του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, πιθανώς κακώς χρησιμοποιήθηκαν  από μία εξωτερική εταιρεία αναλύσεων προκειμένου να χειραγωγήσουν την ψήφο τους σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε άμεσο χρόνο η απειλή ενός αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου μπορεί να επιβαρύνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον κλάδο της τεχνολογίας,  ο οποίος ώθησε προς υψηλότερα επίπεδα τις διεθνείς μετοχικές αγορές κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Δεδομένης της  δημοφιλίας  του κλάδου στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών,  θα είναι δύσκολο να βρεθούν ακόμα περισσότεροι που θα είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν σε αυτόν όσο τα πρωτοσέλιδα διατηρούν το θέμα της διαρροής δεδομένων στη  επικαιρότητα. Διατηρούμε, προς το παρόν, την ουδέτερη στάση ως προς τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

 

Ουδέτερη στάση ως προς όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων

Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ,  το ενδεχόμενο όξυνσης στους εμπορικούς δασμούς και τα πρόσφατα νέα σχετικά με το Facebook, μας ωθούν να τηρούμε μια ουδέτερη στάση στην τακτική κατανομή χαρτοφυλακίου. Η ενίσχυση της αβεβαιότητας στην πολιτική κονίστρα δεν ήταν ο μόνος λόγος που μας οδήγησε στην απόφαση να λάβουμε ουδέτερη στάση έναντι όλων των κατηγοριών αυξημένου κινδύνου, προγενέστερα εντός του μήνα. Άλλοι παράγοντες είναι η φθίνουσα στήριξη από τα μακροοικονομικά στοιχεία και την εταιρική κερδοφορία, ενώ παράλληλα η δημοσιονομική, η εμπορική και η νομισματική πολιτική  έχουν γίνει λιγότερο υποστηρικτικές.

Την περασμένη εβδομάδα αποφασίσαμε να φέρουμε τη στάθμιση στα κρατικά ομόλογα σε ουδέτερη θέση από ελαφρώς αρνητική. Αυτή η στάση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία κατανόησης των αγορών από την πλευρά μας. Οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ανιχνεύουμε προς το παρόν κάποιες πειστικές ενδείξεις για τη μελλοντική κατεύθυνση των αγορών. Όπου βρίσκουμε κάποιους ήσσονος σημασίας υποστηρικτικούς παράγοντες για μία επενδυτική κατηγορία, εμφανίζονται κάποιοι άλλοι  που τους αντισταθμίζουν.

Η απόφασή μας να επαναφέρουμε τα κρατικά ομόλογα σε ουδέτερη θέση  εξηγείται όταν λάβουμε υπόψη το σύνολο των ενδείξεων που καταγράφουμε στην ανάλυσή μας. Οι λόγοι που τεκμηρίωναν μία μειωμένη θέση από μακροοικονομικής άποψης κατά τους τελευταίους μήνες έχουν απαλειφθεί. Η εξασθένιση των θετικών οικονομικών εκπλήξεων στην Ευρώπη και ο κίνδυνος μετάδοσης της πολιτικής επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ προσθέτουν στις θεμελιώδεις συνθήκες που συντείνουν προς μία ουδέτερη στάση. Η αλλαγή στις ενδείξεις που αφορούν τεχνικά στοιχεία της αγοράς είναι πιο εμφατική, καθώς από σαφώς αρνητικές το Φεβρουάριο μεταστράφηκαν σε σχεδόν ουδέτερες  σήμερα. Επιπλέον τόσο το momentum, όσο το κλίμα που επικρατεί δεν επαρκούν για την διατήρηση μειωμένων θέσεων, ενώ οι κεφαλαιακές ροές από τα αμοιβαία κεφάλαια και η τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων συνηγορούν προς μία ευνοϊκή μεταχείριση των κρατικών ομολόγων. Άλλωστε ακόμα υφίστανται μεγάλες ανοικτές θέσεις πωλήσεων “short” σε κρατικά ομόλογα ΗΠΑ.

 

Υπάρχουν λόγοι για να είμαστε πιο θετικοί στις κατηγορίες αυξημένου κινδύνου

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το πότε ακριβώς θα γίνει η επόμενη μεταβολή στην τακτική κατανομή του χαρτοφυλακίου μας. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε  ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα στο τέλος του 2018. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται έντονα, ακόμα και μετά τα στοιχεία που κατέδειξαν εξασθένιση στην Ευρώπη. Οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής. Θεωρούμε ότι τα ικανοποιητικά εταιρικά κέρδη αποτελούν στήριγμα για τις μετοχές, αλλά η οριακή μεταβολή των κερδών είναι ασθενής προς το παρόν. Η εύρωστη αγορά εργασίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ωθούν τον κλάδο του real estate, ειδικά μετά τη σημαντική υστέρησή του σε σχέση με τις μετοχικές αγορές. Συνεπώς, υφίστανται αρκετοί λόγοι προκειμένου να έχουμε πιο θετική στάση ως προς τις κατηγορίες αυξημένου κινδύνου σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, προς το παρόν, κρίνουμε την ουδέτερη στάση πιο κατάλληλη εντός του περιβάλλοντος αυξημένων πολιτικών κινδύνων, εμπορικών διενέξεων και εξασθένισης στους ρυθμούς βελτίωσης των μακροοικονομικών δεδομένων και της εταιρικής κερδοφορίας.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο