Εικόνα για την κατηγορία Αμοιβαία Κεφάλαια: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες με επαγγελματική διαχείριση

Αμοιβαία Κεφάλαια: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες με επαγγελματική διαχείριση

Συντάκτης Κειμένου: Γιώργος Κουφόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Διευθυντής Επενδύσεων της 3K Investment Partners για αφιέρωμα του περιοδικού E7, με θέμα "Αμοιβαία Κεφάλαια: γιατί προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών"

Περίπου 540 χρόνια πριν, ο Χριστόφορος Κολόμβος, με καταγωγή από τη Γένοβα της Ιταλίας, έψαχνε για επενδυτή, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μικρό στόλο για να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και να δημιουργήσει ένα νέο εμπορικό δρόμο προς την ανατολική Ασία. Οι εξερευνήσεις αυτού του είδους ήταν τότε όχι μόνο επικίνδυνες, αλλά και πολύ δαπανηρές. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά πλούσιο αλλά σίγουρα ήταν και εξαιρετικά αβέβαιο. Όπως θα έκανε κάθε σημερινός επίδοξος επιχειρηματίας, ο Κολόμβος απευθύνθηκε σε πολλούς (Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία), προτού καταφέρει να πείσει την Ισπανία. Οι αποστολές αυτές συνέχισαν να είναι επισφαλείς και πολλές φορές επέστρεφαν με άδεια χέρια ή δεν επέστρεφαν ποτέ. Τότε οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν τις πρώτες εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις αντίστοιχες μετοχές τους ως τίτλους ιδιοκτησίας, για να υπάρχουν πολλοί επενδυτές και να μοιραστεί ο κίνδυνος και το κόστος, χωρίς όμως να υπάρχει όριο στα κέρδη για τους ιδιοκτήτες - μετόχους.

Από τότε πολλά χρόνια έχουν περάσει και η εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με την άνοδο της κερδοφορίας (και συνεπώς των τιμών των μετοχών τους) των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, παρότι δε λείπουν οι επιχειρηματικές αποτυχίες και τα αρνητικά αποτελέσματα. Τα αμοιβαία κεφάλαια από τη φύση τους προσφέρουν κάτι παρόμοιο ως προς τη διασπορά του κινδύνου και τις προοπτικές του κέρδους. Δηλαδή, δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετήσουν ένα ποσό χρημάτων σε ένα σύνολο εταιρειών και γενικότερα διαφόρων χρηματοπιστωτικών μέσων, αποκτώντας διαφορετικές πηγές κέρδους και διαχέοντας τον κίνδυνο σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία. Τα έξοδα μοιράζονται ομοιόμορφα όπως και τα κέρδη.

Όσο η μονομέρεια στις επενδύσεις αυξάνει σημαντικά το επίπεδο κινδύνου, τόσο τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν μια καλή λύση, καθώς είναι «υποχρεωμένα» και λόγω του θεσμικού πλαισίου, αλλά κυρίως από την οικονομική λογική, να έχουν επαρκή διασπορά σε αρκετούς διαφορετικούς τίτλους (ομόλογα, μετοχές) και συνεπώς ο επενδυτής – ακόμη και με μικρά ποσά – αγοράζει ένα καλάθι από διαφορετικές αξίες. Η διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική φιλοσοφία των διαχειριστών τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αμοιβαία κεφάλαια που απλά αναπαράγουν δείκτες αναφοράς χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις από τους διαχειριστές τους.

Στη 3Κ Investment Partners Α.Ε.Δ.Α.Κ. η επενδυτική μας φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη και βασίζεται σε 3 άξονες:

α) Κατέχουμε ποσοστά εταιρειών και όχι απλά μετοχών. Τα κέρδη των μετόχων μας προέρχονται από την κερδοφορία των εταιρειών στις οποίες είμαστε συνιδιοκτήτες και όχι από την προσδοκία ότι απλά και αόριστα θα ανέβει η τιμή των μετοχών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν ξοδεύουμε ενέργεια για να προβλέψουμε τι θα κάνουν αγορές και χρηματιστήρια. Γνωρίζουμε ότι είμαστε συμμέτοχοι κερδοφόρων εταιρειών, που διαχρονικά παράγουν κέρδη και συνεπώς σε βάθος χρόνου η πραγματική τους αξία αυξάνεται, αποτέλεσμα που νομοτελειακά θα αντικατοπτριστεί και στην τιμή των μετοχών τους.

β) Καθώς δεν έχουμε έλεγχο των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε και θέλουμε να προστατευθούμε από απρόσμενα γεγονότα επιδιώκουμε να αγοράζουμε σε έκπτωση συγκριτικά με την πραγματική τους αξία. Η τιμή δηλαδή που καταβάλλουμε να είναι μικρότερη από την τιμή που εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να έχει η εταιρεία στην οποία επενδύουμε. Επιπλέον, φροντίζουμε να επενδύουμε σε εταιρείες που διοικούνται από αξιόλογους ανθρώπους με ικανό χρόνο παρουσίας στα καθήκοντά τους και με απτά αποτελέσματα.

γ) Τέλος αποφεύγουμε τις συχνές συναλλαγές, προκειμένου να κρατάμε χαμηλά το κόστος τους. Παράλληλα, ο ορίζοντας της επένδυσής μας είναι μεγάλος, έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ωριμάσουν οι προσδοκίες και μεγεθυνθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων των χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τις γενικότερες τάσεις που επικρατούν και που εκκολάπτονται.

Υπάρχουν σημαντικές δομικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν τη βιομηχανική επανάσταση το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης εργασίας και παραγωγής είχε να κάνει με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν το βασικό κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Οι μεγαλύτερες εταιρείες ήταν εταιρείες σιδηροδρόμων, εργοστάσια παραγωγής χάλυβα και βαριά βιομηχανία γενικότερα. Αν κοιτάξει κανείς σήμερα τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές θα δει ότι οι μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρείες είναι αυτές της τεχνολογίας. Οι ισολογισμοί τους δεν απαρτίζονται από απτά περιουσιακά στοιχεία, όπως εξοπλισμό κτίρια κ.λπ., αλλά κυρίως έχουν «πνευματικό» κεφάλαιο υπό τη μορφή υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις σε βασικές ανάγκες όπως για παράδειγμα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εξ αποστάσεως ψυχαγωγία κ.α..

Γενικότερα, κάθε εταιρεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν είναι ούτε οι δυνατότεροι ούτε οι εξυπνότεροι οργανισμοί αυτοί που επιβιώνουν και ευημερούν, αλλά εκείνοι που προσαρμόζονται επιτυχημένα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αντίστοιχα, τα αμοιβαία κεφάλαια είναι οχήματα που δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να αξιοποιήσει μέσω επαγγελματικής διαχείρισης τις ευκαιρίες, επενδύοντας στους επιτυχημένους οικονομικούς οργανισμούς σε βάθος χρόνου.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο