Εικόνα για την κατηγορία Ανασκόπηση του 2014 και προοπτικές για το 2015

Ανασκόπηση του 2014 και προοπτικές για το 2015

Συντάκτης Κειμένου: Marc Behets - Wydemans - Senior Investment Analyst ING IM

Το 2014, οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να επιδιώκουν μία άκρως επεκτατική νομισματική πολιτική, η οποία συνέβαλε στην εξάπλωση της οικονομικής ανάκαμψης

 

Επικερδής χρονιά για τους επενδυτές

Παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές εντάσεις, το 2014 αποδείχθηκε μια κερδοφόρα χρονιά για τους επενδυτές. Η μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας με αργούς ρυθμούς, ο πτωτικός πληθωρισμός και η επεκτατική νομισματική πολιτική τροφοδότησαν την αναζήτηση απόδοσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ρευστότητα κατευθύνθηκε προς (κρατικά) ομόλογα, μετοχές και ακίνητη περιουσία (real estate).

Source: Thomson Reuters Datastream

 

Προοπτικές 2015

 

Παγκόσμια οικονομία

Προβλέπουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί επιπλέον το 2015, επιτυγχάνοντας ένα ποσοστό ανάπτυξης άνω του μέσου όρου, υποκινούμενο από την κατανάλωση στον ιδιωτικό τομέα.

 

Αγορές Σταθερού Εισοδήματος

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ - και η προοπτική για επιπρόσθετα μη συμβατικά μέτρα - και επιπλέον ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και η γεωπολιτική αβεβαιότητα συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη καθοδική πίεση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Επομένως, είναι πιθανό ότι οι αποδόσεις του 10-ετούς Γερμανικού κρατικού ομολόγου δεν θα αυξηθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Εξακολουθούμε ωστόσο να προβλέπουμε (μέτρια) υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μεταξύ των spread προϊόντων, η αγαπημένη μας κατηγορία είναι οι τίτλοι που διασφαλίζονται με στοιχεία του ενεργητικού (asset backed securities) και τα κρατικά ομόλογα των αναδυομένων χωρών σε εγχώρια νομίσματα

 

Μετοχικές αγορές

Ένα κλίμα μέτριας οικονομικής ανάπτυξης, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη και η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθούν να ευνοούν τις μετοχές. Επιπλέον, οι εταιρικοί ισολογισμοί παραμένουν ισχυροί και οι αποτιμήσεις των μετοχών απέχουν από το να χαρακτηριστούν ακριβές σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων.

Αγαπημένη μας κατηγορία είναι οι Ιαπωνικές μετοχές, εν μέρει λόγω των προοπτικών της κερδοφορίας τους και τις ελκυστικές αποτιμήσεις τους.

 

Διαβάστε περισσότερα