Εικόνα για την κατηγορία Είσαι ένας έξυπνος επενδυτής;

Είσαι ένας έξυπνος επενδυτής;

Πηγές: businessinsider.com, “The intelligent investor” by Benjamin Graham, (Harper & Row, 1949)

Ο Benjamin Graham, Αμερικανός Επενδυτής, οικονομολόγος και  καθηγητής, καθιστά σαφές ότι η επενδυτική νοημοσύνη δεν έχει καμία σχέση με αποτελέσματα μετρήσεων IQ και SAT. Ένας Ευφυής Επενδυτής είναι υπομονετικός, πειθαρχημένος και πρόθυμος να μάθει. Επίσης, είναι σε θέση να δαμάζει τα συναισθήματά του, αλλά και να σκέφτεται αυτόνομα.

Αυτός ο τύπος ευφυΐας, εξηγεί ο Graham, είναι ίδιον περισσότερο του χαρακτήρα, παρά της νοημοσύνης, με τη συμβατική έννοια του όρου.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι το υψηλό IQ και η ανώτερη εκπαίδευση δεν αρκούν για να  κάνουν έναν επενδυτή ευφυή.

Για παράδειγμα, το 1998, το Long Term Capital Management LP, ένα hedge fund που διαχειριζόταν ένα τάγμα μαθηματικών, επιστήμονες πληροφορικής καθώς και δύο οικονομολόγοι που είχαν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, έχασε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες εβδομάδες,  από ένα τεράστιο στοίχημα στο ότι η αγορά ομολόγων θα επέστρεφε στην «κανονικότητα». Ωστόσο, η πραγματικότητα τους διέψευσε και η LTCM είχε δανειστεί τόσα πολλά χρήματα, που η κατάρρευσή της σχεδόν συμπαρέσυρε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την άνοιξη του 1720, ο Sir Isaac Newton κατείχε μετοχές στη South Sea Company, την πιο «καυτή» μετοχή στην Αγγλία. Νοιώθοντας ότι η αγορά έβγαινε εκτός ελέγχου, ο σπουδαίος φυσικός μουρμούρισε ότι «θα μπορούσε να υπολογίσει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, αλλά όχι την τρέλα των ανθρώπων». Ο Newton πούλησε τις μετοχές του στην South Sea, αποκομίζοντας κέρδη της τάξεως των £ 7.000, που αντιστοιχούσαν στο 100% της αρχικής του επένδυσης . Μόλις μήνες αργότερα, σε μία περίοδο έντονου ενθουσιασμού στις αγορές, ο Νεύτωνας αγόρασε και πάλι μετοχές της ίδιας εταιρίας σε πολύ υψηλότερη τιμή - και έχασε £ 20,000 (δηλαδή περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα). Για το υπόλοιπο της ζωής του, απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να αναφέρει τις λέξεις “South Sea”
μπροστά του.

Κάπως έτσι κινήθηκε η τιμή της μετοχής της  South Sea:

Ο Sir Isaac Newton ήταν ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έζησαν ποτέ, με βάση το πώς οι περισσότεροι από εμάς θα όριζαν τη νοημοσύνη. Όμως, σύμφωνα με την ορολογία  του Graham, ο Newton απέχει πολύ από έναν ευφυή επενδυτή. Αφήνοντας τη μανία της αγέλης να κατευθύνει τη δική του κρίση, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που είδε η ανρθωπότητα ενήργησε σαν ένας ανόητος.

Εν ολίγοις, αν έχετε αποτύχει στις επενδύσεις σας μέχρι τώρα, δεν είναι επειδή είστε ηλίθιοι. Είναι επειδή κι εσείς, όπως ο Sir Isaac Newton, δεν έχετε αναπτύξει τη συναισθηματική πειθαρχία που απαιτεί η επιτυχημένη επένδυση.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο