Εικόνα για την κατηγορία Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές και την κρίση Ρωσίας -Ουκρανίας

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές και την κρίση Ρωσίας -Ουκρανίας

Συντάκτης Κειμένου: Θοδωρής Λιζάρδος, Head of Marketing, Sales Support &PDM, 3K Investment Partners

Business photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

 

Ποιες οι επιπτώσεις στην οικονομία και στις αγορές από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία;

Τελικά η συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας κλιμακώθηκε σε πολεμική σύρραξη και εισβολή της πρώτης στη δεύτερη, όχι μόνο στις αποσχισμένες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά και σε άλλες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας. Η ίδια η Ουκρανία ανταπαντά με τη χρήση όπλων και την εμπλοκή του στρατού της, ενώ η «Δύση» θα λάβει ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις, κυρίως οικονομικής φύσεως, εις βάρος της Ρωσίας.

Αυτή η εξέλιξη είναι η χειρότερη, που θα μπορούσε να προκύψει από την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των 2 χωρών, αλλά και στις σχέσεις της Ρωσίας με τον επονομαζόμενο «Δυτικό κόσμο».  Η κρίση που υπέβοσκε για χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και το ιστορικό βάθος αυτής, δεν διευθετήθηκε με τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα τη χρήση στρατιωτικής βίας και τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών, που θα προκύψουν  μετά τη λήξη της πολεμικής σύρραξης.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις εκτός από την απώλεια ανθρώπων και την καταστροφή υποδομών, αναμφίβολα επιφέρουν επιπτώσεις και στην οικονομία. Σε πρώτη φάση ωθούν τις τιμές καυσίμων σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, επιτείνοντας, παγκοσμίως, τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις. Επιπλέον, προκαλεί μία επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας, τόσο λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όσο και λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών.  Συνεπώς, σε περίπτωση επιμονής της αβεβαιότητας, σε δεύτερο μεταγενέστερο στάδιο, αναμένεται μία κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία με τη σειρά της θα τροποποιήσει και την αυξητική πορεία των επιτοκίων, αλλά και τις ροές των κεφαλαίων διεθνώς.

Ήδη στις αγορές καταγράφεται μία κίνηση των επενδυτών προς τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», όπως τα ομόλογα υψηλής ποιότητας (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανίας κλπ), ο χρυσός, το Δολάριο των ΗΠΑ.

Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, σημειώνουν σημαντική πτώση των τιμών τους. Ουσιαστικά, στην παρούσα φάση διενεργείται μία απότομη προσαρμογή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, στην αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα με επίκεντρο την Ουκρανία και στις ενδεχόμενες οικονομικές προεκτάσεις της.

 

Τι μπορεί να συμβεί στις αγορές από τώρα και μετά;

Με δεδομένη την απρόβλεπτη εξέλιξη των εχθροπραξιών, αλλά και της στάσης που θα τηρήσουν οι άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διακυμάνσεις στις αγορές, ειδικά στα στοιχεία αυξημένου ρίσκου, θα παραμείνουν υψηλές, όσο δεν εκτονώνεται η κρίση και δεν επανεκκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Επίσης, δεδομένης της προεξοφλητικής φύσης των αγορών, που πάντα σπεύδουν να προοικονομήσουν τις εξελίξεις, η προσαρμογή των τιμών στα νέα δεδομένα θα διενεργηθεί άμεσα και γρήγορα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της γεωπολιτικής κρίσης.

Σε δεύτερο στάδιο οι όποιες οικονομικές επιπτώσεις και συνθήκες διαμορφωθούν, κατά την εκτόνωση της στρατιωτικής σύρραξης, θα επικρατήσουν ως βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της τάσης των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, που φαίνεται ότι μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο βασικές εκδοχές:

Στο ενδεχόμενο μίας σχετικά παρατεταμένης στρατιωτικής κρίσης και αδυναμίας συνεννόησης των αντιμαχόμενων πλευρών οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι πιο επώδυνες και θα πλήξουν σημαντικά τις οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως.  Η αντίδραση των αγορών θα είναι σαφώς πτωτική προς επίπεδα τιμών που θα αντικατοπτρίζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.
Στο ενδεχόμενο μίας εκτόνωσης της κρίσης μετά από ένα σχετικά σύντομο διάστημα και επαναφοράς των διεθνών σχέσεων σε όρους συνεργασίας, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι λιγότερο επιβλαβείς στην οικονομία και οι αγορές θα ακολουθήσουν ανάλογη πορεία με την ταχύτητα και το βαθμό αποκατάστασης της ανάπτυξης και της διεθνούς συνεννόησης σε γεωπολιτικά θέματα.
Καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ακόμα εξαιρετικά ασαφής, τόσο ως προς την στρατιωτική έκβαση, όσο και ως προς την διευθέτηση των διεκδικήσεων των διαφόρων εμπλεκομένων δυνάμεων, οι αυξημένες μεταπτώσεις στις αγορές θα διατηρηθούν, αναλόγως της ειδησεογραφίας και των εξελίξεων στο διπλωματικό μέτωπο.  Η διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η διατήρηση της όποιας εκεχειρίας και η εξεύρεση μίας πιο μόνιμης ισορροπίας στις σχέσεις Ρωσίας, Ουκρανίας και «Δύσης» θα καθορίσουν την πιο μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών και των τιμών.

Στο βαθμό που οι εκτιμήσεις ως προς αυτές τις παραμέτρους είναι ουσιαστικά αδύνατες προς τα παρόν, η διαμόρφωση σαφούς άποψης για την «επόμενη ημέρα» των αγορών είναι εξαιρετικά επισφαλής και μειωμένης αξίας.

 

Πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στις τρέχουσες εξελίξεις;

Η εμπειρία από αντίστοιχες συγκυρίες κατά το παρελθόν, αποτελεί βοηθό και οδηγό στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο πανικός και η ευφορία οδηγούν τους επενδυτές σε κακές αποφάσεις. Συνεπώς, επιβάλλεται η αποφυγή λήψης αποφάσεων υπό το καθεστώς του πανικού, στην τρέχουσα περίπτωση.

Η ρευστοποίηση των θέσεων,  όταν οι μεταβολές στις αγορές είναι πολύ αρνητικές, συνήθως (αλλά και λανθασμένα) διενεργείται προς το τέλος της καθοδικής κίνησης από τους περισσότερους επενδυτές. Δεδομένου ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών έγινε ακαριαία και έχει ήδη καταγραφεί στα χαρτοφυλάκια των περισσότερων επενδυτών, οι σπασμωδικές κινήσεις δεν είναι μια συνετή επιλογή.

Στο βαθμό που οι επενδύσεις, ειδικά σε στοιχεία με αυξημένο κίνδυνο, είναι μια εξ ορισμού μακροχρόνια υπόθεση, σε περιόδους ισχυρής κάμψης των τιμών διαμορφώνονται ευκαιρίες σταδιακής εισόδου σε αξίες που παρουσιάζουν ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη. Επιπλέον, όταν ακολουθείται μία σταδιακή τοποθέτηση χρημάτων (όπως σε προγράμματα περιοδικής συσσώρευσης κεφαλαίου), η είσοδος σε περιόδους μεγάλη κάμψης των τιμών λειτουργεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ευεργετικά σε βάθος χρόνου.

Σε περιόδους υψηλών διακυμάνσεων και κάμψης των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές, επενδυτές με κέρδη από τις τοποθετήσεις τους, μπορούν να κατοχυρώσουν  την υπεραξία ή μέρος αυτής, μεταφερόμενοι σε πιο συντηρητικές επενδυτικές επιλογές και να επανατοποθετηθούν όταν οι αγορές καταλαγιάσουν από την αναταραχή και έχει διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα για το ευρύτερο περιβάλλον.

 

Πώς ανταποκρίνονται στην τρέχουσα κατάσταση τα αμοιβαία κεφάλαια της 3K, NN Hellas Μετοχικό* και NN Hellas Ομολογιακό**

Ο επενδυτικός προσανατολισμός των αμοιβαίων κεφαλαίων υπό τη διαχείριση της 3K Investment Partners παραμένει σταθερός και προσηλωμένος στη επίτευξη των επενδυτικών στόχων σε ορίζοντα ετών.

Παρότι, η πρόσφατη κάμψη των τιμών των μετοχών έχει πλήξει, όπως είναι απολύτως λογικό, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους αποτελείται από στιβαρές εταιρείες με υγιή θεμελιώδη μεγέθη (θετικές χρηματικές ροές, διαχρονικά κέρδη, ικανοποιητικό κύκλο εργασιών, λογικό δανεισμό κ.λπ.) και ικανές διοικήσεις, δοκιμασμένες σε συνθήκες κρίσης. Στο βαθμό που οι εταιρείες που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, η πρόσφατη κάμψη των τιμών των μετοχών τους, διαμορφώνει για κάποιες από αυτές ευκαιρίες εισόδου σε σαφώς χαμηλότερες αποτιμήσεις. Παραμένουμε ακλόνητοι στην πεποίθηση ότι η επένδυση σε κερδοφόρες επιχειρήσεις με χρηστή διοίκηση σε βάθος χρόνου αποφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις και υπεραξίες στους μεριδιούχους μας.

Επιπροσθέτως, τα αμοιβαία κεφάλαια υπό τη διαχείριση της 3K Investment Partners διατηρούν ικανοποιητικά ή σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσοστά χρηματικής ρευστότητας, προσφέροντας αμυντική στάση ως προς τις μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά κυρίως την δυνατότητα αξιοποίησης ευκαιριών που θα παρουσιαστούν από την τρέχουσα κρίση. Σε παρόμοιες με τη σημερινή περιόδους, ακόμα και κατά το πρόσφατο παρελθόν, αυτή η στρατηγική απέφερε απτά θετικά αποτελέσματα προς όφελος των μεριδιούχων.        

Αν κάτι μας διδάσκει το παρελθόν, δεν είναι κάτι άλλο από την εγγενή αδυναμία να προβλέψουμε επαρκώς και συστηματικά το μέλλον και ειδικά τις μεταβολές των τιμών των διαφόρων αξιών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.  Η πυξίδα και ο χάρτης των αμοιβαίων κεφαλαίων υπό τη διαχείριση της 3K Investment Partners,  είναι η επιλογή αξιών που έχουν καλά θεμελιώδη μεγέθη και βρίσκονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διασπορά των τοποθετήσεων και την προσαρμοστικότητα στις μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος. 

 

* NN HELLAS ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ - (ΑΠΟΦΑΣΗ 268/21.6.2017 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)
**NN HELLAS ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ (ΑΠΟΦΑΣΗ 268/21.6.2017 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο