Εικόνα για την κατηγορία Η COP 28 σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων

Η COP 28 σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων

Πηγές: www.un.org www.unfccc.int

Η COP 28 αναφέρεται στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Οι διασκέψεις του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ή COP) πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και είναι το μοναδικό πολυμερές φόρουμ λήψης αποφάσεων στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή με ένταξη σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου.

Με απλά λόγια, το COP είναι το σημείο συγκέντρωσης των χωρών, προκειμένου να συμφωνηθούν από κοινού οι τρόποι  αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, όπως ο περιορισμός της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, η παροχή βοήθειας στις ευάλωτες κοινότητες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Σε μια επίδειξη παγκόσμιας αλληλεγγύης, διαπραγματευτές από σχεδόν 200 Μέρη συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι με μια απόφαση για τον πρώτο «παγκόσμιο απολογισμό» στον κόσμο για την ενίσχυση της κλιματικής δράσης πριν από το τέλος της δεκαετίας – με πρωταρχικό στόχο να διατηρηθεί επιτεύξιμος ο στόχος για περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στον +1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.

Οι χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία στη σύνοδο του ΟΗΕ για τη μετάβαση προς την απομάκρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα έπειτα από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, που σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων, θέτοντας το έδαφος για μια μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα το 2050 σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις.

Για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την επιθυμία για ένα τέλος εποχής στο πετρέλαιο και στέλνει ένα ηχηρό σήμα στις διεθνείς αγορές.

Ο επικεφαλής του κλιματικού οργάνου του ΟΗΕ Σάιμον Στιλ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του Ντουμπάι «είναι η αρχή του τέλους» για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και ανέφερε «Τώρα όλες οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να μετατρέψουν αυτές τις δεσμεύσεις σε αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία, χωρίς καθυστέρηση».

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο.