Εικόνα για την κατηγορία Μαθαίνοντας από τα λάθη

Μαθαίνοντας από τα λάθη

Σύνταξη Κειμένου : Θoδωρής Λιζάρδος, Head of Business Development & Marketing, 3K Investment Partners Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Για πολλούς η έννοια επένδυση σημαίνει μια περιπέτεια που εγκυμονεί κινδύνους και κρύβει παγίδες. Καλύπτεται από κάποιο πέπλο μυστηρίου πίσω από το οποίο μόνο οι μύστες του είδους μπορούν κοιτάξουν ...

Η αβεβαιότητα είναι σύμφυτη όχι μόνο με την επένδυση, αλλά με οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα και προκαλεί επιφυλάξεις στους περισσότερους ανθρώπους, που έχουν δημιουργήσει με κόπο και προσπάθεια κάποιο χρηματικό απόθεμα ή και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ειδικά εκείνοι που έχουν καταγράψει απώλειες από πρότερες επενδυτικές προσπάθειες, διακατέχονται από εντονότερα αρνητικά συναισθήματα ως προς τη διενέργεια επενδύσεων.

Πράγματι, δεν είναι  λίγοι όσοι έχουν υποστεί κεφαλαιακές απώλειες από επενδύσεις, ειδικά στην Ελλάδα. Η ανάμνηση της φούσκας των ελληνικών μετοχών του 1999 ακόμα στοιχειώνει στα μυαλά πολλών. Αλλά και η περίπτωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου άφησε πικρή γεύση σε όσους υπέστησαν την απομείωση (haircut) της ονομαστικής τους αξίας το 2012. Γενικότερα, αρκετοί  συνδέουν την επένδυση με την απώλεια χρημάτων ή την υψηλή πιθανότητα απώλειας χρημάτων.

Είναι όμως αυτή η αίσθηση σωστή και αν ναι σε ποιο βαθμό και για ποιούς;

 

Διαβάστε Περισσότερα