Εικόνα για την κατηγορία Οι αγορές αποβάλλουν την αβεβαιότητα

Οι αγορές αποβάλλουν την αβεβαιότητα

Author: Jacco de Winter
Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ ενίσχυσαν εκ νέου την αναζήτηση αποδόσεων. Την στιγμή που οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω του 1%, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης έπεσαν σε επίπεδα που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί πριν από 2 χρόνια.

 

Συντάκτης Κειμένου: ING Investment Management Europe B.V.

Η αντίληψη του «θα πράξουμε ότι και χρειαστεί» της ηγεσίας της ΕΚΤ βοηθάει στην διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και ενισχύει την εμπιστοσύνη τόσο των Ευρωπαίων καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.

 

Δύο πηγές ανησυχίας αποτραβήχτηκαν στο παρασκήνιο (προς το παρόν)

Οι αγορές έχουν αντιμετωπίσει συνθήκες υψηλότερης μεταβλητότητας από το καλοκαίρι. Ο βασικότερος λόγος είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν. Τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι αναφορικά με τις επιπτώσεις της συνεδρίασης της FED αλλά και του δημοψηφίσματος στη Σκωτία. Και οι δύο αυτές πηγές ανησυχίας έχουν πλέον μπει στο παρασκήνιο, τουλάχιστον για την ώρα. Οι εικασίες για την πολιτική επιτοκίων της FED θα επιστρέψει στο εγγύς μέλλον, ενώ συζητήσεις για την ανεξαρτητοποίηση γεωγραφικών περιοχών μπορεί να αναζωπυρωθεί σε άλλες χώρες. Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει καταλαγιάσει χάρη στην κατάπαυση πυρός, αν και οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν υποτροπιάσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Επίσης, η ανησυχία για την Κίνα έχει επανέλθει τις τελευταίες εβδομάδες μετά από ένα μικρό διάλειμμα θετικών αποτελεσμάτων, αφού οι τελευταίοι δείκτες του Αυγούστου είναι απογοητευτικοί.

Οι εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι υψηλή

Παρόλα αυτά ο Dow Jones και ο S&P 500 βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ,η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές για τα μετοχικά κεφάλαια βρίσκεται στο υψηλότερο της χρονιάς, οι εισροές στα μετοχικά κεφάλαια συνεχώς αυξάνονται και οι μετοχές πλέον κατέχουν σχεδόν καθολικά αυξημένες θέσεις στα περισσότερα χαρτοφυλάκια των επαγγελματιών της αγοράς. Θετικά νέα λοιπόν αν και μπορούν να εκληφθούν ως ενδείξεις υπερβολικής σιγουριάς.

Σε σχέση με τις μετοχές προτιμάμε τις Η.Π.Α. (και την Ιαπωνία) αλλά σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος προτιμάμε την Ευρώπη από τις Η.Π.Α. Ο λόγος έγκειται στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και στα τελευταία μέτρα που έχει πάρει, τα οποία τροφοδοτούν τα κρατικά ομόλογα περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαιτέρως τις καλυμμένες ομολογίες, αλλά και τα εταιρικά ομόλογα.