Εικόνα για την κατηγορία Πώς εξελίσσεται η κρίση; Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Πώς εξελίσσεται η κρίση; Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Συντάκτης Κειμένου: Θοδωρής Λιζάρδος, Head of Marketing, Sales Support & PDM, 3K Investment Partners

Designed by Freepik

Η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, της οποίας το βάθος και η διάρκεια δεν μπορούν, προς το παρόν, να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Τα κράτη και οι Κεντρικές Τράπεζες λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ακόμα δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και συνεπώς της βλάβης που προκαλεί στο οικονομικό σύστημα. Οι αγορές είναι ευάλωτες στην αρνητική ειδησεογραφία και πιθανότατα θα συνεχίσουν να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις, αναλόγως της ροής των γεγονότων.
Το εύρος  και η διάρκεια της επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα κρίνουν ουσιαστικά την πορεία των τιμών στις αγορές κατά το προσεχές διάστημα.
Επιβάλλεται η αποφυγή λήψης αποφάσεων υπό το καθεστώς του πανικού, στην τρέχουσα κατάσταση.

 

Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην οικονομία και στις αγορές;

Η εξάπλωση της επιδημίας του Κορωνοϊού (COVID–19) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με όλο και περισσότερες χώρες και περιοχές του πλανήτη να πλήττονται. Στην Κίνα και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας η εξάπλωση της επιδημίας είναι σε ύφεση και σταδιακά επανέρχεται η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά, η περιοχή της πόλης Wuhan από όπου ξεκίνησε η επιδημία εξέρχεται από το καθεστώς καραντίνας, το οποίο είχαν επιβάλλει οι κινέζικες Αρχές. Στον αντίποδα, στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει να φουντώνει, με τη γειτονική Ιταλία και την Ισπανία να καταγράφουν καθημερινά εκατοντάδες θανάτους πολιτών, ενώ οι ΗΠΑ και η αμερικάνικη ήπειρος γενικότερα είναι στην έναρξη της περιόδου έξαρσης του Κορωνοϊού.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων, της προσωπικής επαφής, της συνάθροισης, η αποχή από τους χώρους εργασίας και η παραμονή στα σπίτια είναι επιτακτικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της επιδημίας και για τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα. Ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα, ειδικά στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική.

Το αντίτιμο αυτών των επιβεβλημένων μέτρων είναι η κατακόρυφη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα για απροσδιόριστο διάστημα. Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, της οποίας το βάθος και η διάρκεια δεν μπορούν, προς το παρόν, να προσδιοριστούν. Οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2020 λόγω του κορωνοϊού, η οποία, μάλιστα, μπορεί να είναι βαθύτερη από αυτήν που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και εκτιμούν επαναφορά στην ανάκαμψη το 2021.

Η οικονομική κατάσταση επιφέρει σε μια σειρά κλάδων και επιχειρήσεων, πρωτόγνωρων διαστάσεων απώλεια εσόδων και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, ενώ ανησυχίες και ερωτηματικά εγείρονται για την ικανότητα κρατών να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, καταποντίστηκε η τιμή του πετρελαίου, όχι μόνο λόγω της μείωσης της ζήτησης, αλλά κυρίως λόγω της απόφασης να μη μειωθεί η παραγωγή εν μέσω ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών για τον έλεγχο της αγοράς της ενέργειας.

Η αντίδραση των αγορών στο νέο οικονομικό περιβάλλον ήταν μία βίαιη και μεγάλης κλίμακας πτώση των τιμών των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και η εκτόξευση της μεταβλητότητας σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της περιόδου κατάρρευσης της Lehman Brothers. Οι περισσότεροι μετοχικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 30% ή ακόμα και περισσότερο σε διάστημα ενός μηνός. Τα εταιρικά ομόλογα, ακόμα και αυτά ισχυρών επιχειρήσεων, παρουσίασαν μεγάλη πτώση τιμών με τα spreads να διευρύνονται απότομα. Ακόμα και τα κρατικά ομόλογα ισχυρών χωρών, όπως η Γερμανία, κατέγραψαν πτώση τιμών για κάποιες ημέρες, όπως και τα πολύτιμα μέταλλα (π.χ. χρυσός) εν μέσω

γενικευμένων ρευστοποιήσεων για την εξεύρεση μετρητών. Μάλιστα παρατηρήθηκε η 2η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στον εμβληματικό μετοχικό δείκτη Dow Jones 30 από τη «μαύρη Δευτέρα» του Οκτωβρίου του 1987! Προφανώς, εκτός από την ραγδαία οικονομική επιδείνωση, η μαζική έξοδος των επενδυτών και η συνεπαγόμενη μείωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης, οδήγησαν σε συρρίκνωση της ρευστότητας, επιτείνοντας κατά τις προηγούμενες 2 εβδομάδες τη μεταβλητότητα και την αγωνία στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης οικονομικής συρρίκνωσης οι κυβερνήσεις σ’ όλο τον πλανήτη θέτουν σε εφαρμογή δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, που μάλλον θα ξεπεράσουν τα  3τρισ. USD, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF. Οι κεντρικές τράπεζες από τις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και αλλού, σπεύδουν με τη σειρά τους να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα χρηματικής ρευστότητας αγοράζοντας απευθείας χρεόγραφα και παρέχοντας εγγυήσεις. Η Fed ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς 700 δισ. δολαρίων και η ΕΚΤ ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ για φέτος, που μαζί με τις αγορές από το τρέχον πρόγραμμα, ανεβάζουν τις συνολικές αγορές στο 1,1 τρις. ευρώ.

Παρ’ όλα  αυτά, τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τουλάχιστον κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 και περισσότερο φαίνεται να λειτουργούν ως φράγμα για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το 2ο εξάμηνο του χρόνου.  Πιθανότατα οι νομισματικές Αρχές και οι κυβερνήσεις στην πορεία της ύφεσης θα λάβουν και άλλα έκτακτα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καταναλωτών, παραγωγικών μονάδων και επενδυτών.


Πώς ενδέχεται να κινηθούν οι αγορές;

Στην τρέχουσα φάση το ενδιαφέρον των δρώντων στην οικονομία και στις αγορές στρέφεται στην προσπάθεια κατανόησης του βάθους και της διάρκειας της ύφεσης, που συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού. Όσο μικρότερες είναι η διάρκεια και η εξάπλωση της επιδημίας (άρα και πιο αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα κίνησης) , τόσο λιγότερο επιζήμιες θα είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης.

Η διαρκώς μεταβαλλόμενη ροή των εξελίξεων στο μέτωπο της εξάπλωσης του ιού και τα περιοριστικά αντίμετρα που λαμβάνονται, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων για τη στήριξη της οικονομίας και τη διασφάλιση επαρκούς χρηματικής ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς και παράγοντες που αφορούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, διαμορφώνουν τις προσδοκίες στις αγορές με ταχύτατες εναλλαγές.

Δεδομένου, ότι τουλάχιστον προς το παρόν, δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και συνεπώς της βλάβης που προκαλεί στο οικονομικό σύστημα, οι αγορές είναι ευάλωτες στην αρνητική ειδησεογραφία και πιθανότατα θα συνεχίσουν να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις, αναλόγως της ροής των γεγονότων.

Προς το παρόν, οι επενδυτές τηρούν εμφανώς αμυντική στάση και παρά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας, που λαμβάνονται σε όλο τον πλανήτη, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εξάπλωση της επιδημίας και των επαχθών οικονομικών συνεπειών της. Ακόμα και αν οι αποτιμήσεις πολλών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται 50% και 60% χαμηλότερα σε σχέση με 2 μήνες πριν, πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι θα μειωθούν περαιτέρω. Από την άλλη, εξίσου πολλοί ήταν οι επενδυτές, που πριν από 2 μόλις μήνες, ανέμεναν ότι οι τιμές των ίδιων περιουσιακών στοιχείων θα συνέχιζαν να αυξάνονται και ας ήταν πολύ υψηλότερες των σημερινών.
 

Με ποιο τρόπο προσαρμοζόμαστε στις τρέχουσες εξελίξεις;

Η εμπειρία από αντίστοιχες συγκυρίες κατά το παρελθόν, αποτελεί βοηθό και οδηγό στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο πανικός και η ευφορία οδηγούν τους επενδυτές σε κακές αποφάσεις.

Συνεπώς, επιβάλλεται η αποφυγή λήψης αποφάσεων υπό το καθεστώς του πανικού, στην τρέχουσα περίπτωση. Η ρευστοποίηση των θέσεων,  όταν οι μεταβολές στις αγορές είναι πολύ αρνητικές, συνήθως (αλλά και λανθασμένα) διενεργείται προς το τέλος της καθοδικής κίνησης από τους περισσότερους επενδυτές. Δεδομένου ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών έγινε ακαριαία και έχει ήδη καταγραφεί στα χαρτοφυλάκια των περισσότερων επενδυτών, οι σπασμωδικές κινήσεις δεν έχουν νόημα.

Στο βαθμό που οι επενδύσεις, ειδικά σε στοιχεία με αυξημένο κίνδυνο, είναι μια εξ ορισμού μακροχρόνια υπόθεση, σε περιόδους ισχυρής κάμψης των τιμών διαμορφώνονται ευκαιρίες σταδιακής εισόδου σε αξίες που παρουσιάζουν ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη. Επιπλέον, όταν ακολουθείται μία σταδιακή τοποθέτηση χρημάτων (όπως σε προγράμματα περιοδικής συσσώρευσης κεφαλαίου), η είσοδος σε περιόδους μεγάλη κάμψης των τιμών λειτουργεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ευεργετικά σε βάθος χρόνου.

Σε περιόδους υψηλών διακυμάνσεων και κάμψης των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές, επενδυτές με κέρδη από τις τοποθετήσεις τους, μπορούν να κατοχυρώσουν  την υπεραξία ή μέρος αυτής, μεταφερόμενοι σε πιο συντηρητικές επενδυτικές επιλογές και να επανατοποθετηθούν όταν οι αγορές καταλαγιάσουν από την αναταραχή και έχει διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα για το ευρύτερο περιβάλλον.

Το μέγεθος, η ταχύτητα και η αβεβαιότητα της κρίσης που διερχόμαστε καθιστά εύλογο το συμπέρασμα ότι θα χρειασθεί χρόνος για την εξομάλυνση της κατάστασης, όταν η πορεία της επιδημίας θα είναι πιο ελεγχόμενη και οι οικονομικές της συνέπειες πιο ορατές. Βάσει αυτής της παραδοχής, η στοιχειώδης σύνεση υποδεικνύει την αποφυγή σπασμωδικών ρευστοποιήσεων ή και τοποθετήσεων με σκοπό την εκμετάλλευση της μεταβλητότητας και συστηματική εξέταση των ευκαιριών που διαμορφώνονται και οι οποίες θα αποφέρουν τα κέρδη της «επόμενης ημέρας».

 

Πώς ανταποκρίνονται στην τρέχουσα κατάσταση τα αμοιβαία κεφάλαια της 3K, NN Hellas Μετοχικό* και NN Hellas Ομολογιακό**;

Ο επενδυτικός προσανατολισμός των αμοιβαίων κεφαλαίων υπό τη διαχείριση της 3K Investment Partners παραμένει σταθερός και προσηλωμένος στη επίτευξη των επενδυτικών στόχων σε ορίζοντα ετών.
 
Παρότι, η πρόσφατη ραγδαία κάμψη των τιμών των μετοχών έχει πλήξει, όπως είναι απολύτως λογικό, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους αποτελείται από στιβαρές εταιρείες με υγιή θεμελιώδη μεγέθη (θετικές χρηματικές ροές, διαχρονικά κέρδη, ικανοποιητικό κύκλο εργασιών, λογικό δανεισμό κ.λπ.), χαμηλό δανεισμό και ικανές διοικήσεις δοκιμασμένες σε συνθήκες κρίσης βαθύτερης από την τρέχουσα. Στο βαθμό που οι εταιρείες που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, η πρόσφατη μεγάλη κάμψη των τιμών των μετοχών τους, διαμορφώνει για κάποιες από αυτές ευκαιρίες εισόδου σε σαφώς χαμηλότερες αποτιμήσεις. Παραμένουμε ακλόνητοι στην πεποίθηση ότι η επένδυση σε κερδοφόρες επιχειρήσεις με χρηστή διοίκηση σε βάθος χρόνου αποφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις και υπεραξίες στους μεριδιούχους μας.

Ως προς τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, η πτώση των τιμών των ελληνικών κρατικών τίτλων κατά το τελευταίο 20ήμερο, δεν μεταβάλλει τις τοποθετήσεις μας, καθώς παρά τις ακραίες διακυμάνσεις των προηγούμενων 2 εβδομάδων, η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί ως προς το αξιόχρεό της, ενώ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ περιλαμβάνει πλέον και τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Επιπλέον, τα αμοιβαία κεφάλαια υπό τη διαχείριση της 3K Investment Partners, έχουν επαρκή ρευστότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξημένη νευρικότητα των επενδυτών, αλλά και να αξιοποιήσουν, όταν κριθεί σκόπιμο, τις ευκαιρίες στις αγορές.  

Αν κάτι μας διδάσκει το παρελθόν, δεν είναι κάτι άλλο από την εγγενή αδυναμία να προβλέψουμε επαρκώς και συστηματικά το μέλλον και ειδικά τις μεταβολές των τιμών των διαφόρων αξιών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.  Η πυξίδα και ο χάρτης των αμοιβαίων κεφαλαίων υπό τη διαχείριση της 3K Investment Partners,  είναι η επιλογή αξιών που έχουν καλά θεμελιώδη μεγέθη και βρίσκονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διασπορά των τοποθετήσεων και την προσαρμοστικότητα στις μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος.           

 

Πώς λειτουργεί η 3K Investment Partners υπό τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες;

Όλες οι εργασίες της 3Κ Investment Partners διενεργούνται κανονικά, οι πελάτες και οι συνεργάτες μας λαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

Συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού (Covid-19) έχει λάβει σειρά μέτρων, με στόχο την προστασία όλων, πελατών, εργαζομένων και συνεργατών και παράλληλα τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και την απρόσκοπτη  εξυπηρέτηση σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που διερχόμαστε ως κοινωνία. Κάθε επικοινωνία και αίτημα προς την εταιρεία μας εξυπηρετείται με τους ακόλουθους τρόπους και μέσα:

  • Καλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο 210 74 19 890, για να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε και να εξυπηρετηθείτε για τη διενέργεια των συναλλαγών που επιθυμείτε.
  • Αποστείλετε email στη διεύθυνση info@3kip.gr με τα αιτήματά σας.
  • Επισκεφθείτε το www.3kip.gr για να λάβετε πληροφορίες για τα αμοιβαία κεφάλαια και τα νέα της εταιρείας μας.
  • Χρησιμοποιείστε την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών E-funds  https://www.3kip-efunds.gr  για τις συναλλαγές σας στα αμοιβαία κεφάλαια και την ενημέρωση της αξίας του χαρτοφυλακίου σας.

Επίσης, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η εξ αποστάσεως εργασία για τους εργαζομένους της εταιρείας

Η διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων, η διεκπεραίωση συναλλαγών των πελατών, η ενημέρωση πελατών και συνεργατών, καθώς και όλο το φάσμα των λειτουργιών της 3Κ Investment Partners εξυπηρετείται κανονικά, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα μέτρα αντιμετώπισης για την εξάπλωση του Κορωνοϊού (Covid-19) και τη διασφάλιση της υγείας πελατών, συνεργατών και εργαζομένων.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο