Εικόνα για την κατηγορία Τι μάθαμε από τις αγορές το 2025 – και πώς χτίζουμε ανθεκτικά χαρτοφυλάκια;

Τι μάθαμε από τις αγορές το 2025 – και πώς χτίζουμε ανθεκτικά χαρτοφυλάκια;

Σύνταξη κειμένου: Θεόδωρος Λιζάρδος (Chief Sales Support, Marketing and PDM Officer)

Μέχρι την ώρα σύνταξης (10η Ιουλίου 2025) του παρόντος σημειώματος οι εξελίξεις κατά το 2025 κύλησαν με ακόμα πιο απρόβλεπτο τρόπο, απ’  ότι ανέμεναν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι σχολιαστές της δημόσιας σφαίρας των πραγμάτων.

  • Οι δασμοί που ανακοίνωσε σε πρώτη φάση ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου Απριλίου ήταν πολύ υψηλότεροι από αυτούς που αναμένονταν. Η επιθετική ρητορική και η μερικές φορές οξεία σύγκρουση με παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους (Καναδάς, Μεξικό, Ιαπωνία, Ε.Ε.) προκάλεσαν γενικότερη κατάπληξη σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα, το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έφθασε σε νέα βάθη, με τον πλειστηριασμό ανακοινώσεων περί εκατέρωθεν δασμών, στις οποίες επιδόθηκαν οι 2 χώρες.
  • Ενώ η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία δεν έχει κοπάσει, στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η απευκταία πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τελικά επήλθε, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική κατάσταση και την εφοδιαστική αλυσίδα της παγκόσμιας οικονομίας.
  • Η πορεία του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δηλαδή του Δολαρίου ΗΠΑ, συνέχισε να είναι καθοδική έναντι άλλων νομισμάτων σημαντικών οικονομικών δυνάμεων (Ευρώ, Ελβετικό Φράγκο, Γιεν, νομίσματα αναδυομένων χωρών κ.α.). Για παράδειγμα ως προς Ευρώ και το Γιέν Ιαπωνίας το Δολάριο ΗΠΑ από την αρχή του 2025 έως και την 9 Ιουλίου 2025 υποχώρησε κατά 13,10% και 6,96% αντίστοιχα! Μάλιστα η εξασθένιση της ισοτιμίας του Δολαρίου, οφείλεται στις κλιμακούμενες αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, την ανεξαρτησία της Fed (η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) και την διάκριση των εξουσιών στη διακυβέρνηση της χώρας.
  • Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί (π.χ. ΔΝΤ, ΟΑΣΑ κ.α.) μέσα στο τρέχον έτος, υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και επισήμαναν το κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Αναμφίβολα, κάθε μία από τις προαναφερθείσες συνθήκες, αλλά και όλες μαζί συνδυαστικά, διαμόρφωσαν ένα οικονομικό και γεωπολιτικό υπόβαθρο δυσμενές και δυσοίωνο, ικανοποιώντας τις «Κασσάνδρες» που πάντα έχουν την ικανότητα να διαβλέπουν τους κινδύνους και τις καταστροφές του μέλλοντος, ακόμα και αν αυτές δεν έρθουν ποτέ.

Η Ανθεκτικότητα των Αγορών και της Οικονομίας

 Κι όμως! Στις αγορές, παρά αυτή τη «σκοτεινή» περίοδο, η κατάσταση δεν ήταν καθόλου μελαγχολική. Το αντίθετο, έλαβαν χώρα μετακινήσεις κεφαλαίων και φωτίστηκαν επενδυτικοί προορισμοί, οι οποίοι σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας προσφέρουν ευκαιρίες. Γίναμε μάρτυρες, επαναφοράς κεφαλαίων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές και σε τοποθετήσεις που διακρίνονται για την ανθεκτικότητα τους και την ποιότητα της κερδοφορίας τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις μετοχικές αγορές, αλλά και τις ομολογιακές και του συναλλάγματος.

Μάλιστα, η ελληνική κεφαλαιαγορά ξεχώρισε σε αυτό το διάστημα από την αρχή του 2025, καθώς κατέγραψε μία έντονα ανοδική πορεία και προσέλκυσε κεφάλαια από επενδυτές του εξωτερικού. Επιπλέον, τα επιτόκια (yield to maturity) των ομολόγων  του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησαν περαιτέρω, τιμολογώντας της ενίσχυση των θετικών προσδοκιών για την δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

 Οι αγορές με μια ματιά κατά το 2025


Αποδόσεις Αγορών (31/12/2024 – 09/07/2025)

Δείκτης (σε EUR)

Μεταβολή

MSCI World – Παγκόσμιες Μετοχικές Αγορές

-3,44%

Eurostoxx 50 – Ευρωπαϊκές Μετοχικές Αγορές

+11,07%

S&P 500 – Μετοχές ΗΠΑ

-6,57%

MSCI Emerging Markets – Αναδυόμενες Αγορές

+1,64%

ΧΑΑ – Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης

+30,62%

EUR/USD – Ισοτιμία

+13,10%

USD/Yen – Ισοτιμία

-6,96%

  Ο Φόβος ήταν ακόμη μια φορά κακός σύμβουλος για τους Επενδυτές

 Από όλα αυτά τα στοιχεία και δεδομένα, για ακόμη μία φορά, καταδεικνύεται ότι η υπερβολική έμφαση στους επικείμενους κινδύνους και στις εκάστοτε αβεβαιότητες, συσκοτίζουν τον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών και την αξιοποίηση τους.  Η ακραία απαισιοδοξία, από τις πραγματικά αρνητικές εξελίξεις, οδήγησε πολλούς σε αποχώρηση από τις αγορές και στην εκποίηση επενδυτικών θέσεων σε στιγμές που οι φοβίες για τη διεθνή οικονομία είχαν κατακλύσει συναισθηματικά τους επενδυτές.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη 2α Απριλίου, δηλαδή της ανακοίνωσης των δασμών από τον πρόεδρο Trump, ήταν πολύ δημοφιλείς οι απόψεις για επικείμενη οικονομική κατάρρευση. Η πρώτη αντίδραση ήταν όντως η βαθιά κάμψη των τιμών των τίτλων αυξημένου κινδύνου (μετοχές, ομόλογα High Yield κ.α.), καθώς οι προσδοκίες για την οικονομική ευστάθεια επιδεινώθηκαν ραγδαία. Ωστόσο, όταν στην πορεία των επομένων εβδομάδων και μηνών τα γεγονότα αν και δυσάρεστα, διέψευσαν τις ακραία αρνητικές προσδοκίες περί κατάρρευσης, οι επενδυτές επανήλθαν στις αγορές, τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους εκεί που διαβλέπουν τις καλύτερες ευκαιρίες.

Ποιες οι βασικές προσδιοριστικοί παράμετροι για την πορεία των αγορών;

 Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι οι αγορές και οι επενδυτές συλλογικά, παρά τις κατά καιρούς ακραίες μεταπτώσεις, σε βάθος χρόνου ισορροπούν με βάση τα εκάστοτε δεδομένα ως προς τις αποτιμήσεις, την οικονομική ανάπτυξη, την πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού και φυσικά της γεωπολιτικής και πολιτικής πραγματικότητας. Συνεπώς, αυτές οι παράμετροι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επερχόμενη πορεία στις αγορές, αν και οι έντονες αυξομειώσεις των τιμών δε θα εξαφανιστούν.

  • Στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης καταγράφεται εξασθένιση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να επισύρει τον κίνδυνο καθολικής ύφεσης. Μάλιστα, φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ξυπνάει από το λήθαργο προγραμματίζοντας επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της (άμυνα, ενέργεια, υποδομές).
  • Ο πληθωρισμός και κυρίως οι προσδοκίες που διαμορφώνονται για αυτόν κινούνται ελαφρώς πτωτικά, προοικονομώντας ένα επίπεδο χαμηλότερων επιτοκίων, γεγονός υποστηρικτικό για τις επενδύσεις σε γενικές γραμμές.
  • Ως προς τις σφαίρες της γεωπολιτικής και της πολιτικής φαίνεται ότι κλιμακώνεται η σύγκρουση συμφερόντων ισχυρών δυνάμεων, ενώ παράλληλα η πόλωση σε αρκετές κοινωνίες ενισχύεται. Προφανώς, ως προς αυτές τις παραμέτρους τα προμηνύματα είναι ανησυχητικά και πιθανότατα θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες τριβών και συγκρούσεων προτού αρχίσει να αποφορτίζεται η γεωπολιτική ένταση και ο προσδιορισμός των τελικών δασμών.
  • Οι αποτιμήσεις στις αγορές παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές με τις πιο δημοφιλείς τεχνολογικές εταιρείες να καταγράφουν απώλειες από τα «υψηλά» τους και σταδιακά το ενδιαφέρον να στρέφεται και σε πιο παραδοσιακούς οικονομικούς κλάδους (π.χ. ενέργεια, άμυνα & ασφάλεια κ.α.) που παρουσιάζουν «λογικές» αποτιμήσεις.

Ποια η ενδεδειγμένη επενδυτική στάση σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας;

Οι βασικές παράμετροι που διαμορφώνουν την πορεία των αγορών στον παρόντα χρόνο δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με όσα αναφέραμε στο προγενέστερο σημείωμα μας «Με θέα το 2025» στα τέλη του 2024.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δομικών αλλαγών «επιβάλλεται πια τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να επεκτείνουν τις θέσεις τους σε τοποθετήσεις που επωφελούνται από τις υποκείμενες τάσεις, καθώς και σε επιλογές που δεν έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα το ενδιαφέρον της πλειονότητας των επενδυτών.  Συνεπώς, η επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων από τις μετοχικές αξίες προϋποθέτει τη διατήρηση του σχετικά καλού μακρο-οικονομικού υποβάθρου, την αύξηση της διασποράς των χαρτοφυλακίων σε περισσότερες αξιόλογες τοποθετήσεις και την επιλογή εταιρειών που θα καταγράψουν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας τους.  Ως προς τις ομολογιακές τοποθετήσεις, που παραδοσιακά στοχεύουν στην επίτευξη εισοδήματος με ρυθμούς καλύτερους από τα επιτόκια των τραπεζών, εντοπίζονται κάποιες ευκαιρίες στα εταιρικά ομόλογα εκδοτών αυξημένης πιστοληπτικής φερεγγυότητας».

 Συνεπώς, οι αρχές α) της αποδοτικής διασποράς, β) της αποφυγής σπασμωδικών αντιδράσεων στις κινήσεις των αγορών και η επένδυση σε τίτλους που ενσωματώνουν πραγματική αξία παραμένουν επίκαιρες, ειδικά σε αυτή την περίοδο των αυξημένων αβεβαιοτήτων και της αλλαγής στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας τάξης.

 

Επικοινώνησε Μαζί μας

Θέλεις να βάλεις τη στρατηγική σου σε σταθερή πορεία;
Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να σχεδιάσεις το επενδυτικό σου μέλλον με αυτοπεποίθηση.

📧 info@3kip.gr
📞 210 741 9890

Επικοινώνησε μαζί μας σήμερα για μια προσωπική συζήτηση και λύσεις που ταιριάζουν στους δικούς σου στόχους.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο