Εικόνα για την κατηγορία Το ταξίδι συνεχίζεται... μετά από μια σχετικά μεγάλη περίοδο, κατάπτωσης και απαισιοδοξίας, φαίνεται ότι οι οιωνοί είναι πιο ευνοϊκοί.

Το ταξίδι συνεχίζεται... μετά από μια σχετικά μεγάλη περίοδο, κατάπτωσης και απαισιοδοξίας, φαίνεται ότι οι οιωνοί είναι πιο ευνοϊκοί.

Συντάκτης Κειμένου: Θοδωρής Λιζάρδος, Head of Marketing, Sales Support & PDM, 3K Investment Partners

Travel photo created by lifeforstock - www.freepik.com

Και να που βρισκόμαστε στο 2020, στην είσοδο της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Πλέον, μετά από μια σχετικά μεγάλη περίοδο, σχεδόν 10 ετών, κατάπτωσης και απαισιοδοξίας, φαίνεται ότι οι οιωνοί είναι πιο ευνοϊκοί.

Διάχυτη  είναι η αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα προηγουμένων ετών.  Ίσως να πρόκειται περισσότερο για αίσθημα ανακούφισης, ή και να είναι η επίγνωση ότι περάσαμε μέσα από τη μεγάλη καταιγίδα, ήπιαμε πολύ νερό, αλλά δε βουλιάξαμε· και αν ακόμα τα κύματα παραμένουν άγρια έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι και να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Αυτό το αίσθημα μάλλον είναι η πολυτιμότερη παρακαταθήκη για το 2020 και για το συλλογικό μας μέλλον γενικότερα: Η πίστη ότι μπορούμε να ανακάμψουμε και να προοδεύσουμε.

Η μεταστροφή στη διάθεση συντελέστηκε κυρίως εντός του 2019. Η έστω και ασθενής, αλλά υπαρκτή, οικονομική βελτίωση, η ομαλή πολιτική αλλαγή και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του εξωτερικού παράγοντα προς την Ελλάδα, συνέβαλλαν στη διαμόρφωση πιο αισιόδοξης στάσης από τα περισσότερα, όχι όλα, κοινωνικά στρώματα της χώρας. Κι όμως, το 2019 έκρυβε, όπως κάθε χρόνος, εκπλήξεις και εξελίξεις που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να προβλέψει στην αρχή του. Συνοπτικά, μερικές από αυτές, είτε εποικοδομητικές, είτε ανασχετικές στη βελτίωση του κλίματος ήταν οι εξής:

Οι μεγάλες πολιτικές αβεβαιότητες, που απασχόλησαν την παγκόσμια σκηνή. Οι διενέξεις στην εμπορική συνεργασία 2 υπερδυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή. Οι παλινωδίες ως προς το Brexit  και της πολιτικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσαν συχνά προβληματισμό. Οι τεταμένες σχέσεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, τουρκική επιθετικότητα κλπ.) προσέθεσαν αβεβαιότητες και αποτελούν εν δυνάμει αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Μια σειρά από εκτεταμένες διαδηλώσεις πολιτών σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Χονγκ Κονγκ, Αλγερία, Χιλή, Γαλλία, Λίβανος κ.α.) υποδηλώνουν ότι επίκεινται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Στο οικονομικό πεδίο, οι κεντρικές τράπεζες, ειδικά αυτές των ισχυρών χωρών (FED, ΕΚΤ, BoJ), επανέφεραν την άκρως επεκτατική νομισματική πολιτική, είτε μειώνοντας τα επιτόκια, είτε «ρίχνοντας» χρήμα στην αγορά, προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η εξέλιξη, που λίγοι την ανέμεναν το 2018, ώθησε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια στις αγορές χρήματος και προσανατόλισε τα επενδυτικά κεφάλαια προς τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν περισσότερες αβεβαιότητες, όπως οι μετοχές, το real estate και τα εταιρικά ομόλογα.

Η ελληνική οικονομία,  ειδικά κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, ανέβασε ρυθμούς και απαλλάχθηκε από τη μέγγενη των capital controls το Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η χώρα είναι σε θέση να δανείζεται κεφάλαια στις διεθνείς αγορές με επιτόκια που είναι κάτω από το 1,5% για διαστήματα από 10 χρόνια και κάτω! Μάλιστα, σε όρους ετήσιας απόδοσης τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ήταν μία από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Ακόμα και οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν εντυπωσιακά, καταγράφοντας σε επίπεδο χρηματιστηριακής αγοράς (Γενικός Δείκτης ΧΑ Συνολικής Απόδοσης) ετήσια απόδοση άνω του 50%. Ποιος θα το έλεγε το 2018 και αν το έλεγε, πόσοι θα το πίστευαν;

Για τη 3Κ Investment Partners το 2019 ήταν μια χρονιά δικαίωσης. Δώσαμε την ευκαιρία στους πελάτες και στους συνεργάτες μας να αξιοποιήσουν τη μεταστροφή στις προσδοκίες και να ενισχύσουν την αξία των κεφαλαίων τους μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Η δημιουργία και η διάθεση επενδυτικών λύσεων συνδεδεμένων με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όταν ελάχιστοι διέβλεπαν την υποτιμημένη τους αξία, απέφεραν σημαντικά κέρδη, τόσο κατά το 2019, αλλά ακόμα περισσότερο σε μεγαλύτερο ορίζοντα.  Ο παρακάτω πίνακας με τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφει του λόγου το αληθές:

Ακόμα και το 3Κ International Income Ομολογιακό, που αποτέλεσε τη μετεξέλιξη του 3K Ευρωπαϊκό Διαχείρισης Βραχυπροθέσμων Διαθεσίμων από την 1η Μαρτίου 2019 και μετά, με στόχο να λειτουργήσει ως εναλλακτική των καταθέσεων με ορίζοντα 3ετίας και άνω, απέφερε απόδοση +7,29% κατά το περασμένο έτος!

Προφανώς,  το 2020 εκκινεί με καλύτερους όρους από αυτούς των προηγούμενων 4, 5 ετών. Ο φόβος και η απαισιοδοξία δεν είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα, ενώ τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, ακόμα και στην Ελλάδα, ωθούν τα αποταμιευμένα χρήματα σε επενδύσεις, που ενδέχεται να αποφέρουν κάποιας μορφής εισόδημα και απόδοση, έστω και σε βάθος χρόνου.  Ωστόσο, αν κάτι μας διδάσκει το παρελθόν, δεν είναι κάτι άλλο από την εγγενή αδυναμία να προβλέψουμε επαρκώς και συστηματικά το μέλλον. Όπως και όλα τα περασμένα χρόνια, το 2020 θα σημαδευτεί από αναπάντεχα γεγονότα και εξελίξεις, καλές και κακές ειδήσεις, μεταπτώσεις στην ψυχολογία και εναλλαγές διαθέσεων.

Στο πεδίο των επενδύσεων και της διαδικασίας συσσώρευσης χρηματικού κεφαλαίου ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας, η αποτελεσματική διασπορά των τοποθετήσεων και η προσαρμοστικότητα στις μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος συνεχίζουν να αποτελούν την πυξίδα και το χάρτη του επενδυτικού μας ταξιδιού.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο