Εικόνα για την κατηγορία «Big Data» στον κόσμο των επενδύσεων - Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αναγνωρίσει ότι τα "big data" μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις και υιοθετούν μηχανισμούς για την ανάλυσή τους.

«Big Data» στον κόσμο των επενδύσεων - Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αναγνωρίσει ότι τα "big data" μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις και υιοθετούν μηχανισμούς για την ανάλυσή τους.

Συντάκτης Κειμένου: 3K Investment Partners – Πηγές: Backup-experts.gr bbntimes.com nnip.com

 

Τι είναι τα «Big Data»?

Όλα ξεκίνησαν με τη ραγδαία αύξηση του όγκου των δεδομένων που αποθηκεύουμε από την αρχή της ψηφιοποίησης της πληροφορίας και μετά. Η εξέλιξη της πληροφορικής και του διαδικτύου κατέστησαν εφικτή την προς πάσα κατεύθυνση συλλογή και αποθήκευση πληροφοριών. Σήμερα, σχεδόν κάθε μας ενέργεια αφήνει πίσω της ένα ψηφιακό ίχνος. Δημιουργούμε δεδομένα όταν είμαστε online, όταν έχουμε ανοικτές τις υπηρεσίες καταγραφής τοποθεσίας στις smart συσκευές μας, όταν επικοινωνούμε μέσω των social media ή των chat εφαρμογών ή όταν κάνουμε αγορές μέσω του διαδικτύου. Θα μπορούσαμε χωρίς υπερβολή να πούμε ότι αφήνουμε “χνάρια” πίσω από οποιαδήποτε ψηφιακή μας ενέργεια. Ο όρος “Big Data” (Μεγάλα Δεδομένα) αναφέρεται ακριβώς στη συλλογή όλων αυτών των δεδομένων και στη δυνατότητα να τα επεξεργαστούμε προς όφελός μας σε όλους τους τομείς, επιχειρηματικούς και μη.


Big Data και επενδύσεις

Η φήμη γύρω από τα μεγάλα δεδομένα (big data) και οι ιστορίες επιτυχίας τους έχουν ενισχύσει αρκετά την αξιοπιστία της τεχνολογίας, αλλά και την εμπιστοσύνη των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται τα big data στις επενδύσεις ως μια αποτελεσματική τεχνική για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος, κάποτε δύσπιστος ως προς τη χρήση της τεχνολογίας για τη διαχείριση των χρημάτων, έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι  η ανάλυση των big data είναι κάτι περισσότερο από απλώς «θεωρητική εικασία». Οι αποφάσεις που καθορίζονται από την ανάλυση των big data στηρίζεται σε ένα μείγμα μαθηματικών και στατιστικών μοντέλων, που έχουν σχεδιαστεί για να προβλέπουν τις πιο πιθανές μελλοντικές τάσεις. Τέτοιες γνώσεις για τις επικείμενες εξελίξεις στις αγορές έχουν τεράστια αξία για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.


Ανάλυση της δυναμικής (momentum)

Τα big data μπορούν να σχεδιαστούν για να αξιολογήσουν τη δυναμική ενός χρηματοοικονομικού μέσου με βάση παράγοντες που είναι δύσκολο να ληφθούν υπόψη χρησιμοποιώντας τη συμβατική ανάλυση. Πολλά από τα δεδομένα που είναι πολύ περίπλοκα, όπως δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώσεις συσκέψεων, η ψυχολογία που εκφράζεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιωτικό  περιεχόμενο ιστού, κατέχουν τεράστιο βάρος στον καθορισμό της δυναμικής των τιμών των χρηματοπιστωτικών μέσων. Με τη μηχανική εκμάθηση (Machine Learning) και τις εφαρμογές επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας, μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε δομημένα σύνολα πληροφοριών μέσα από έναν «ωκεανό» πληροφοριών. Με την ανάλυση των big data, στη συνέχεια, έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες από τα ταξινομημένα δεδομένα, οι οποίες σε συνδυασμό με ασταθείς μεταβλητές της αγοράς, μας οδηγούν σε προβλέψεις ως προς τις κινήσεις των τιμών.


Αποτίμηση Εταιριών

Οι αναλυτές σήμερα γνωρίζουν το γεγονός ότι η αποτίμηση μιας εταιρείας δεν εξαρτάται μόνο από τα οικονομικά της αποτελέσματα και τις καταστάσεις της. Περιβαλλοντικοί, εταιρικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την αξία μίας εταιρείας. Οι big data τεχνικές  μπορούν να λάβουν υπόψη μεγάλα σύνολα πληροφοριών από κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ειδήσεις και γεγονότα, καθώς και πολιτικούς παράγοντες, καθώς υπολογίζουν την αποτίμηση μίας επιχείρησης. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να παρουσιάσουν την αποτίμηση της εταιρείας σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα στοιχεία αποτίμησης μπορούν στη συνέχεια να χαρτογραφηθούν για να υποδείξουν επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες.

 

Υπολογισμός Κερδοφορίας

Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει έδαφος, η κίνηση στο διαδίκτυο γίνεται σημαντικό μέτρο του μεριδίου αγοράς. Όλο και περισσότερες εταιρείες αυξάνουν την εμβέλεια της επιχείρησής τους μέσω διαδικτυακών συναλλαγών, είτε μέσω μιας ανεξάρτητης πύλης είτε μιας κοινής πύλης πληρωμών. Τεχνικές big data μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πιο αποτελεσματική ανάλυση παραγόντων όπως για παράδειγμα είναι η διαδικτυακή επισκεψιμότητα και την ακριβέστερη αποτύπωση του μεριδίου αγοράς μιας επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα μοντέλα προβλέπουν τα μελλοντικά έσοδα μιας εταιρείας και μπορούν έτσι να προτείνουν επικερδείς επενδύσεις.

Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, έχουν αναγνωρίσει ότι τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις και υιοθετούν μηχανισμούς για την ανάλυσή τους, προκειμένου να συλλέξουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και η NN Investment Partners στοχεύει να είναι στην πρώτη γραμμή της χρήσης των μεγάλων δεδομένων ως εργαλείου στην επενδυτική της διαδικασία άλλα και στην ενσωμάτωση των ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και σχετικών µε τη διακυβέρνηση) κριτηρίων στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Η προοπτικές προόδου στη χρήση των big data έχουν επεκταθεί εκθετικά.       

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο