Εικόνα για την κατηγορία Market Scope: Η σύγχυση κρύβει ευκαιρίες

Market Scope: Η σύγχυση κρύβει ευκαιρίες

Συντάκτης Κειμένου: Marc Behets - Wydemans - Senior Investment Analyst ING Investment Management

Πολιτική ένταση στην Ελλάδα και μια ραγδαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου τροφοδότησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές των καταναλωτικών ειδών και δημιούργησαν σύγχυση στις χρηματοοικονομικές αγορές. Βλέπουμε αυτή την σύγχυση ως ευκαιρία να ενισχύσουμε τις θέσεις μας σε στοιχεία ρίσκου.

Η μεταβλητότητα αυξήθηκε τον Ιανουάριο εν μέσω των ανησυχιών σχετικά με την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης, των τάσεων αποπληθωρισμού και της αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής. Η επανάκαμψη του πολιτικού δράματος της Ελλάδος και οι φόβοι για τις επιπτώσεις της απότομης πτώσης των τιμών πετρελαίου φαίνεται να είναι οι κύριοι παράγοντες της πρόσφατης αναστάτωσης στις αγορές, αλλά και οι παρατεταμένες συζητήσεις για τo πόσο επιθυμητή είναι η πολιτική ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης προσέθεσε ένταση στην εύθραυστη τρέχουσα συγκυρία.

 

Η προβολή του δείκτη Τιμή/Κέρδη (P/E) σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τον μέσο όρο του 10-ετίας

 

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να ανέλθει στο 3%

H παγκόσμια οικονομία ακολουθεί μια θετική τάση στις αρχές του 2015. Παρόλα αυτά αποτυπώνει μια σημαντική απόκλιση μεταξύ της βελτίωσης των ανεπτυγμένων οικονομιών και της επιβράδυνσης στα αναδυόμενες αγορές. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες βλέπουν την αβεβαιότητα να αμβλύνεται και τις οικονομικές πολιτικές προσανατολισμένες στο να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα. ΟΙ αναδυόμενες αγορές από την άλλη πλευρά βάλλονται από σημαντικές ανισορροπίες και χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων. Συνολικά αναμένουμε η παγκόσμια οικονομία να μεγεθυνθεί κατά 3% το 2015, οριακά υψηλότερα από την επέκταση του 2014 που ήταν 2,9%.

 

Η πρόσφατη αναταραχή μπορεί να είναι ευκαιρία για αγορές

Η παγκόσμια μετοχική αγορά ξεκίνησε το 2015 εξασθενημένη και με μεγάλες διακυμάνσεις. Ένας συνδυασμός φόβου σχετικά με τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών την 25/01/2015 και η συνέχιση πτώσης στην τιμή του πετρελαίου προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, το ισχυρότερο δολάριο, η πρόσθετη νομισματική χαλάρωση και πιθανόν μια υπερβολική αντίδραση στην Ελληνική πολιτική κατάσταση καθιστούν την τρέχουσα διόρθωση ως ευκαιρία για αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.

 

Η αποστροφή στον κίνδυνο και οι πληθωριστικές προσδοκίες στέλνουν τις αποδόσεις σε νέα ιστορικά χαμηλά

Οι αποδόσεις του 10ετούς τίτλου τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γερμανίας υποχώρησαν τον Ιανουάριο σε νέα χαμηλά επίπεδα. Τα κρατικά ομόλογα επωφελούνται κατά τις περιόδους που ενισχύεται η αποστροφή του κινδύνου. Τον Ιανουάριο η μείωση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων πραγματοποιήθηκε λόγω των φόβων μείωσης του πληθωρισμού αλλά και της μεγάλης ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές. Στην Ευρωζώνη η πολιτική της ΕΚΤ, η ισχνή οικονομική συγκυρία, η μειούμενη τάση των πληθωριστικών προσδοκιών , η πτώση στην τιμή του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση των ομολόγων από θεσμικούς άσκησαν πτωτική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων.

 

Διαβάστε περισσότερα