Εικόνα για την κατηγορία Market Scope: Οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά

Market Scope: Οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά

Πιστεύουμε ότι οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά και διακρίνουμε λίγα θεμελιώδη επιχειρήματα για αυτή την έντονη διόρθωση. Αρκετοί τεχνικοί δείκτες υποδεικνύουν μία ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν γίνει ελαφρώς πιο αβέβαιες, αλλά παραμένουν θετικές. Ο ρυθμός αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας επίσης επιταχύνεται – ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για την Ευρώπη αυτό αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο 2015 – και η νομισματική πολιτική συνεχίζει να είναι αρωγός.

Σχετικά υποτονική ηδιόρθωση στις αγορές σταθερού εισοδήματος


 
Οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά


Έως τώρα ο Οκτώβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Ένας μεγάλος αριθμός μετοχών, commodities και ομολόγων υψηλότερου κινδύνου ρευστοποιήθηκε, ενώ οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων υποχώρησαν απότομα.

Η επιδείνωση της αποστροφής ανάληψης κινδύνου πυροδοτήθηκε από μία σειρά αρνητικών νέων. Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ απογοήτευσε πολλούς αναλυτές δημοσιοποιώντας πολύ λίγες λεπτομέρειες ως προς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα εφαρμοστούν. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε μία σειρά χειρότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Η διάθεση στη ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ ήταν απαισιόδοξη και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αγορές βρίσκονταν πολύ πιο μπροστά από τις οικονομικές τάσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι αγορές είναι ικανές να δημιουργήσουν τη δική τους πραγματικότητα: εάν η απαισιοδοξία επιμείνει και λάβει διαστάσεις και συνεπώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι οι κατηγορίες κεφαλαίου υψηλού ρίσκου έχουν γίνει πολύ ακριβές. Οι δείκτες υποδεικνύουν πως η δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχει παραμείνει ανέπαφη. Η δυναμική εντείνεται στην παγκόσμια κατανάλωση τους τελευταίους μήνες και θα επηρεαστεί και από την έντονη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και των commodities. Η πτώση των επιτοκίων είναι θετική για την αγορά κατοικίας και σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια. Οι επιχειρήσεις είναι επίσης σε καλή κατάσταση και πρόθυμες να επενδύσουν.

Πιστεύουμε ότι οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά και διακρίνουμε λίγα θεμελιώδη επιχειρήματα για την έντονη διόρθωση. Αρκετοί τεχνικοί δείκτες υποδεικνύουν μία ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα. Διατηρούμε τις αυξημένες θέσεις μας σε μετοχές και real estate.

Διαβάστε περισσότερα