Εικόνα για την κατηγορία NN Investment Partners: Η διόρθωση στις αγορές δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία

NN Investment Partners: Η διόρθωση στις αγορές δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία

Συντάκτης Κειμένου: NN Investment Partners

Ο Chief Investment Officer Valentijn van Nieuwenhuijzen και ο Principal Strategist Patrick Moonen συζήτησαν για τις πρόσφατες κινήσεις των αγορών σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα την 12η Φεβρουαρίου 2018. Τα κύρια σημεία των επισημάνσεών τους παρατίθενται παρακάτω:


Η διόρθωση στις αγορές που ξεκίνησε πριν 2 εβδομάδες και εντάθηκε την προηγούμενη ακολούθησε μία αξιοσημείωτη περίοδο νηνεμίας που διήρκησε σχεδόν 2 έτη. Εκλαμβάνουμε τις πρόσφατες κινήσεις των τιμών ως μία αργοπορημένη διόρθωση, η οποία πυροδοτήθηκε από τη μεταβολή στις προσδοκίες που αφορούν τους σχετικούς κινδύνους με τον πορεία του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Παράλληλα η ψυχολογία μετατράπηκε από πολύ αισιόδοξη σε ουδέτερη προς ελαφρώς απαισιόδοξη.

Πιστεύουμε ότι αυτή η διόρθωση δεν θα εκτροχιάσει την τρέχουσα συγχρονισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων αρκετών ετών. Επιπλέον, τα θεμελιώδη στοιχεία των μετοχών παραμένουν εύρωστα.

Η διόρθωση σε μεγάλο βαθμό ήταν τεχνικής φύσεως, με την αισιοδοξία και τις τοποθετήσεις των επενδυτών να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η διόρθωση είχε επίκεντρο στις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ. Εκτός από τη μεγαλύτερη από το 2011 ημερήσια πτώση στις μετοχές των ΗΠΑ, καταγράφηκε και η πιο ραγδαία από ποτέ αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX. Οι μετοχές βρίσκονται στα επίπεδα τιμών που ήταν στα μέσα του δ΄ τριμήνου του 2017 μετά από μία σταθερά ανοδική πορεία 12 μηνών.

Παρά τις πρόσφατες κινήσεις στις τιμές δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο πανικού στις αγορές. Οι εκροές ήταν αισθητές στις ΗΠΑ και σε κάποιες αναδυόμενες αγορές, αλλά όχι ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.

Ο προβληματισμός των επενδυτών σχετικά με τον πληθωρισμό, την ενίσχυση των μισθών και τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αντικατοπτριζόταν στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων κατά τους περασμένους μήνες.

Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος υπερθέρμανση της οικονομίας είναι πολύ χαμηλός. Ούτε βρισκόμαστε στο σημείο καμπής κατά το οποίο η Fed θα επιταχύνει τις αυξήσεις επιτοκίων, ούτε είναι πιθανό να χαράξει μια πιο επεκτατική νομισματικής πολιτική. Ωστόσο ο δείκτης καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ ίσως να είναι ένα από αυτά τα στοιχεία που θα παρακολουθούνται πιο επίμονα κατά το τρέχον έτος.

Από την αρχή του 2018 έχουμε εντοπίσει 3 κύριους παράγοντες κινδύνου: τον πληθωρισμό και την αντιμετώπισή του από τις κεντρικές τράπεζες, την κοινοτοπία στις προσδοκίες των επενδυτών και τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών ΗΠΑ και των εταιρικών ομολόγων. Η αντίδραση μας σε αυτές τις προειδοποιητικές ενδείξεις ήταν η τήρηση μειωμένων θέσεων σε κρατικά ομόλογα και σε μετοχές ΗΠΑ, η περικοπή θέσεων σε ομόλογα με αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο και ελάφρυνση των αυξημένων θέσεων σε μετοχές.

Τα θεμελιώδη στοιχεία των μετοχών παραμένουν εύρωστα. Η τρέχουσα περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών παρέχει πολύ θετικά αποτελέσματα και οι προσδοκίες για το 2018 συνεχίζουν να τεβελτιώνονται. Επιπλέον, ο λόγος μεταξύ ανοδικών και καθοδικών αναθεωρήσεων εταιρικών κερδών βρίσκεται στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 2 ετών. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών παραμένουν το ίδιο ισχυρά όπως και στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Τηρούμε πιο θετική στάση ως προς τις μετοχές στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Ευνοούνται από την αυξημένη συσχέτισή τους ως προς την παγκόσμια ανάπτυξη, το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) είναι αρκετά υψηλότερο από τον ιστορικό τους μέσο όρο και βρίσκονται ως οικονομίες στη αρχή της φάσης μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής, η οποία και στις δύο αυτές ζώνες παραμένει αρκετά πιο επεκτατική από αυτή των ΗΠΑ
 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο