Εικόνα για την κατηγορία Αρκούδες και Ταύροι

Αρκούδες και Ταύροι

Οι όροι "bear" (αρκούδα) και "bull" (ταύρος) χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν την τάση των τιμών των χρηματοπιστωτικών μέσων (π.χ. μετοχές, ομόλογα) που διαπραγματεύονται σε μία αγορά αξιών, κατά τη διάρκεια κάποιων μηνών.
 
Συγκεκριμένα, μία αγορά  χαρακτηρίζεται ως “bull” όταν η τιμή της καταγράφει τυπικά μία αύξηση   της τάξεως του 20% και πάνω από τα πιο πρόσφατα χαμηλά της. Ενώ αντίθετα μία αντίστοιχη υποχώρηση της τιμής της αγοράς  κατά 20% από την πιο πρόσφατη κορύφωσή της θεωρείται αγορά “bear”.
 
Πώς όμως επιλέχθηκαν τα δύο συγκεκριμένα ζώα για να περιγράψουν κάτι τέτοιο; Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση των όρων bull & bear.
 
Ένας διαδεδομένος μύθος είναι ότι οι όροι «ταύρος» και «αρκούδα» προέρχονται από τον τρόπο που αυτά τα ζώα επιτίθενται σε έναν εχθρό, καθώς η αρκούδα επιτίθεται με δυνατό σαρωτικό χτύπημα των ποδιών της προς τα κάτω, ενώ ο ταύρος υψώνει τα κέρατά του.
 
Σύμφωνα με την δεύτερη και επικρατέστερη εκδοχή, ιστορικά, οι μεσάζοντες πώλησης δερμάτων αρκούδας («bear skin jobbers») προπωλούσαν δέρματα αρκούδας που δεν είχαν στην κατοχή τους (για παράδειγμα η περίοδο για το κυνήγι αρκούδας δεν είχε καν ξεκινήσει), προσδοκώντας ότι θα επωφεληθούν στο μέλλον από μία πιθανή υποχώρηση της τιμής αγοράς των δερμάτων  από τους θηρευτές. Αυτή ήταν η αρχική προέλευση του όρου «bear».
 
Αυτός ο όρος με τον καιρό χρησιμοποιήθηκε, για να περιγράφει τους ακάλυπτους πωλητές χρεογράφων, κερδοσκόπους που πουλούσαν μετοχές που δεν τους ανήκαν, προσδοκώντας να επωφεληθούν από την πτώση της τιμής τους.
 
Αντιστρόφως, επειδή οι αρκούδες και οι ταύροι θεωρούνταν ευρέως ως αντίπαλα ζώα λόγω των πρώην δημοφιλών αιματηρών αγώνων μάχης ανάμεσα σε αρκούδες και ταύρους, οι «ταύροι» ταυτίστηκαν με τους ανθρώπους που αγόραζαν μετοχές με την προσδοκία ότι η τιμή της μετοχής θα ανέβαινε.
 

Πηγές: Investopedia.com - greekshares.com