Ασταθείς οι αγορές - νέες ευκαιρίες

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Author: Jacco de Winter

Οι επενδυτές απεχθάνονται την αβεβαιότητα. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη ότι οι διακυμάνσεις στις αγορές κεφαλαίου έχουν αυξηθεί από το τέλος Ιουλίου. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για προσωρινή διόρθωση, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα ολίγων μηνών. Στο μεταξύ μια ανάκαμψη της αγοράς είναι ήδη ορατή και οι προσδοκίες για τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης παραμένουν ισχυρές.

Συντάκτης Κειμένου: ING Investment Management Europe B.V.

 

Χαμηλότερες τιμές πετρελαίου παρά τη γεωπολιτική ένταση

Mεγαλύτερη αβεβαιότητα σε τρείς τομείς
Υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε τρείς τομείς. Πρώτον, ως προς τις γεωπολιτικούς παραμέτρους : Η κατάσταση στην Ουκρανία, με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και τα αντίμετρα της Ρωσίας δεν κλιμάκωσαν μόνο την πολιτική ένταση αλλά οδήγησαν σε αυξημένο φόβο για επιθετικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Αυτό δυνητικά είναι μια άσχημη είδηση ειδικά για την οικονομία της Ευρωζώνης, που ουσιαστικά δεν έχει ανοχές ώστε να περιορίσει εξωγενείς αναταράξεις.

Ως αποτέλεσμα, η αβεβαιότητα για την προοπτική της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί και λόγω των ασθενέστερων από το αναμενόμενο οικονομικών δεικτών, καθώς επίσης και λόγω της οικονομικής στασιμότητας που κατέγραψε κατά το β’ τρίμηνο. Τέλος, υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με την νομισματική πολιτική που χαράσσει η Fed . Ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω των καλύτερων στοιχείων από τα αναμενόμενα για την ανάπτυξη. Όλοι περιμένουν την συνέντευξη τύπου της Fed την 17η Σεπτεμβρίου με την ελπίδα σταχυολόγησης μηνυμάτων από την πρόεδρο Yellen.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται για προσωρινή διόρθωση, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα ολίγων μηνών. Στο μεταξύ μια ανάκαμψη της αγοράς είναι ήδη ορατή και οι προσδοκίες για τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης παραμένουν ισχυρές. Επιπλέον, τo αρνητικό κλίμα στις αγορές δεν μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου και τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει περεταίρω. Παρόλα αυτά διατηρούμε επιφυλάξεις για την Ευρώπη και έχουμε αυξήσει ελαφρώς τις μετοχικές θέσεις μας στις ΗΠΑ και στις αναδυόμενες αγορές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ